SHEAF

Bæredygtighed, sundhed og accept af plantebaserede fødevarer - mejerialternativer som casestudie

SHEAF søger at forstå de kulturelle og personlige drivkræfter for at acceptere bæredygtige fødevarer og rollen af ernæringsmæssig og sensorisk kvalitet i en sådan accept.

Mejerialternativer vil blive brugt som en case til at give konkret viden om næringsværdien og accepten af sådanne produkter, og til at tjene som model til at belyse drivkræfter og barrierer mod at acceptere mere bæredygtige fødevarer.

Derudover vil SHEAF undersøge rollen som plantebaserede alternativer til animalsk protein i Great Food Transformation mod mere bæredygtige kostvaner ved brug af mejeri som casestudie.

SHEAF vil undersøge og krydssammenligne kostmønstre og forbrugeradfærd i Danmark, Kina og Brasilien. De tre lande har meget forskellige spisevaner, herunder traditionel og nuværende brug af mejeriprodukter. Projektet er opdelt i fire sideløbende studier.

  • Hvad er de ernæringsmæssige betydninger af at erstatte animalske mejeriprodukter med plantebaserede analoger? Hvordan passer de ind i individers globale kostvaner?
  • Er plantebaserede mejerianaloger bæredygtige? Hvad er deres rolle i Great Food Transformation?
  • Hvad er forbrugernes drivkræfter og barrierer for at forbruge mere bæredygtige alternativer til mejeriprodukter? Er der kulturelle og sociale forskelle i holdningerne til disse produkter?

 

 

 

SHEAF 1: Kvaliteten af nuværende kostmønstre i Danmark, Kina og Brasilien.

SHEAF 2: Ernæringsmæssige og miljømæssige virkninger af mejerianaloger.

SHEAF 3: Sociale og personlige drivkræfter og barrierer for bæredygtige fødevarer og mejerianaloger eksplicit.

SHEAF 4: Pilot intervention studie.

 

 

Som en del af SHEAF 3 vil der blive gennemført en spørgeundersøgelse i

  • hovedstadsregionerne i Danmark (Storkøbenhavn)
  • Kina (Beijing-området)
  • Brasilien (Stor-Brasília/Forbundsdistriktsområdet).

Spørgeundersøgelsen skal undersøge forbrugernes holdninger til og villighed til at prøve plantebaserede mejeriprodukter. Den vil også undersøge forbrugernes drivkræfter og barrierer for forbruget af disse produkter samt den nydelse, der er forbundet med at indtage plantebaserede drikkevarer.

Derudover bliver respondenterne spurgt om deres indtryk af bæredygtige kostvaner og kostens miljøpåvirkning, som villighed til at ændre deres kost på grund af klimapåvirkning.

Eksterne partnere

Raquel Braz Assunção Botelho – professor - Department of Nutrition – University of Brasília.

Renata Puppin Zandonadi – associate professor - Department of Nutrition – University of Brasília.

 

 

Formålet med studiet er at undersøge, hvilken rolle mælk og mejeriprodukter spiller for danskernes kost, og hvilke konsekvenser en simpel substitution af disse produkter med plantebaserede alternativer har for folks kost.

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra Institut for Idræt og ernæring (NEXS), Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (NorS) og Crown Princess Mary Center (MaryCentret).

Deltagerne vil blive bedt om at erstatte deres sædvanlige mælke- og mejeriprodukter med plantebaserede alternativer i fire uger. Disse produkter vil blive udleveret til deltagerne på ugentlig basis. En del af deltagerne vil gennemgå en social aktivitet, der fokuserer på mejeriprodukters rolle i deres kostvaner og en kollektiv spiseoplevelse.

Det kliniske pilotstudie er sponsoreret af Københavns Universitet Green Solutions Centre, Living Labs – Our plant-based future

Samarbejdspartnere

Interne partnere

Sophie Wennerscheid, Lektor

Lise Tjørring, postdoc

Eksterne partnere

Christian Christiansen, CEO; DRYK

Simon Francis, CEO; Casheury – Swedish Vegan Creamery

Pieter Kraak, head of sales Denmark, Norway, Iceland; Alpro/Danone

 

Involverede i projektet

Internal

Navn Titel Telefon E-mail
Beatriz Philippi Rosane Ph.d.-stipendiat +4535329842 E-mail
Susanne Gjedsted Bügel Professor, sektionsleder +4535332490 E-mail

External

Name Title Institution
Derek V. Byrne Professor Institut for Fødevarer, Århus Universitet
Barbara Vad Andersen Tenure Track Assistant Professor Institut for Fødevarer, Århus Universitet
ZHAO Hong Professor School of Economics and Management, University of Chinese Academy of Sciences (UCAS)
SHEAF

Støttet af

SDC – Sino-Danish Center for Education and Research

Green Solutions Centre

Projektperiode: Oktober 2022 - Oktober 2025.

Kontakt

SHEAF, sheaf@nexs.ku.dk