FORSKNINGSOMRÅDE

Tarmbakterier & kost

Forskningsområdets vision er at forstå, hvordan tarmbakterier påvirker vores fordøjelse og sundhed, og at benytte denne viden til at udvikle nye fødevarer og strategier for personlig ernæring, som kan forbedre sundhed og velvære.

Illustration

 

Forskningsgruppen fokuserer hovedsagligt på at forstå, hvordan kosten påvirker vores tarmbakterier (mikrobiomet), hvordan tarmbakterier nedbryder vores mad til små molekyler, samt hvordan disse små molekyler (metabolitter) påvirker vores fysiologi og sundhed. Dette arbejde involverer en række fagdiscipliner såsom ernæring, kemi, mikrobiologi og bioinformatik.

Vi udfører kostinterventioner og kohortestudier og analyserer i laboratoriet små molekyler (metabolomet) i fæces, blod og urin ved hjælp af avancerede kemiske analysemetoder – nærmere bestemt liquid chromatography mass spectrometry (UPLC-MS) baseret metabolomics.

Desuden samarbejder vi med førende mikrobiom-forskere rundt i Europa og eksperter inden for mikrobiologi, immunologi og receptorer i tarmen med henblik på at forstå de nærmere interaktioner mellem de bakterielle molekyler og vores fysiologi.

 

 

Stool energy density is positively correlated to intestinal transit time and related to microbial enterotypes
Published in Microbiome in 2022: we found that one group of Danish overweight individuals (dominated by Bacteroides bacteria), which had higher body weight, also had less energy in stool (per gram dried faeces), suggesting that this group of individuals have a gut microbiome that is more efficient in extracting energy from the diet. 

Advancing human gut microbiota research by considering gut transit time
Published in Gut in 2022: we argue that by taking gut transit time into account, we can advance our understanding of diet–microbiota interactions and disease-related microbiome signatures, since these may often be confounded by transient or persistent alterations in transit time.

Bifidobacterium species associated with breastfeeding produce aromatic lactic acids in the infant gut
Published in Nature Microbiology in 2021; we demonstrate that Bifidobacterium species promoted by breastmilk produce aromatic lactic acids via a previously unrecognized aromatic lactate dehydrogenase in the infant gut. These metabolites can impact immune function via two different host receptors, suggesting that they may be important for immune development in early life. 

Mediterranean diet intervention in overweight and obese subjects lowers plasma cholesterol and causes changes in the gut microbiome and metabolome independently of energy intake
Published in Gut in 2020; we demonstrate that when switching to a Mediterranean diet, subjects reduced their blood cholesterol depiste unaltered energy intake and changed their gut microbiome and metabolome, which may be relevant in future strategies for the improvement of metabolic health.

Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial
Published in Gut in 2019, we demonstrated in Danish overweight adults that a wholegrain-rich diet compared with a refined grain diet, did not alter insulin sensitivity and the gut microbiome, but reduced body weight and systemic low-grade inflammation.

 

 

 

 

 

Forskningsprojekter

 

 

Mælkeprodukter til din mave og hjerne

YourGutBrain logo

Studiet vil give ny viden, der potentielt kan bane vejen for nye koststrategier til lindring af forstoppelse samt forbedring af kognitive evner og mentalt velvære.

Læs om YourGutBrain-projetet.

Finansiering: Arla Food for Health (AFH) og Mælkeafgiftsfonden (MAF).

Periode: 2023 - 2027.

 

 

Motility logoMor-Barn Kohorten

Projektet skal skaffe ny viden, som potentielt kan bane vejen for nye innovative måder at forebygge og afhjælpe mavesmerter hos spædbørn.

Formålet med projektet er at undersøge, hvordan spædbørns kost og afføringsmønstre relaterer sig til udviklingen i spædbørns tarmbakterier det første år af barnets liv med henblik på sigt at finde nye måder at kunne afhjælpe mavesmerter hos spædbørn. Desuden vil projektet undersøge, hvordan tarmbakterier relaterer sig til barnets miljø og udvikling. 

Læs mere om MOTILITY projektet.

Finansiering: Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) Sapere Aude Starting Grant

Periode: 2021-2025

 

 

Mod en skræddersyet kost tilpasset vores personlige tarmbakterier og miljøbetingelser i tarmen.

PRIMA logoFokusområder

  • At skaffe viden om tarmbakteriernes rolle, når mennesker reagerer forskelligt på den samme kost.
  • At undersøge hvordan tarmbakterierne i kroppen omsætter kosten, vi indtager, til nye stoffer, som kaldes for mikrobielle metabolitter.

Læs mere om PRIMA projektet.

Finansiering: Novo Nordisk Fonden - Challenge Grant

Periode: 2020-2026

 

Projektet skal skaffe ny viden om bifidobakteriers evne at styrke tarmfunktionen tidligt i livet via produktion af molekyler. 

Fortify logoFormålet med projektet er at undersøge, hvorvidt bifidobakterier producerer en gruppe af molekyler i spædbørns tarm, som potentielt kan påvirke tarmfunktionen tidligt i livet. Denne grundlæggende viden kan på sigt bruges til at styrke spædbørns tarmfunktion tidligt i livet.  

Samarbejdspartnere

  • Martin F. Laursen, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark
  • Mikiyasu Sakanaka, Kyoto University, Japan
  • Mindy Engevik, Medical University of South Carolina, USA

Finansiering

  • The Biocodex Microbiota Foundation

Periode: 2023-2024

 

Projektet vil undersøge hvordan aromatiske laktater, som dannes af tarmbakterier i spædbørns tarm, optages i tarmen, cirkuleres i kroppen og påvirker immunforsvaret tidligt i livet. 

AROMA

Vores forskning har tidligere vist, at bifidobakterier, som fremmes af modermælk, producerer aromatiske laktater i spædbørns tarm (Laursen et al. 2021; Nature Microbiology). Disse stoffer kan potentielt påvirke immunforsvaret og derved have betydning for spædbørns immunudvikling . Dette projekt bygger videre på disse opdagelser og vil videre undersøge, hvordan stofferne optages i tarmen og cirkuleres i blodet hos spædbørn, samt deres potentielle effekter på immunforsvaret hos spædbørn. 

Samarbejdspartnere

  • Martin F. Laursen, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark
  • Susanne Brix, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark
  • Daniel Globisch, Uppsala University, Sverige

Finansiering

  • Danmarks Frie Forskningsfond

Periode: 2023-2027

Kontakt

Lektor Henrik Munch Roager

 

NUTRIOME er et Marie Skłodowska-Curie actions (MSCA) Doctoral Network finansieret af Horizon Europe. Formålet med netværket af at uddanne 10 ph.d. studerende i data-drevet personlig ernæring. 

Logo: NUTRIOME

Vi vi lundersøge, hvordan/hvorfor vi reagerer forskelligt på måltider ved at integrere data på kost, tarmbakterier og metabolomics med henblik på at undersøge om molekyler, produceret af tarmbakterier, kan forudsige respons til måltider. 

Samarbejdspartnere inkluderer. 

  • Stine Ulven, University of Oslo
  • Carsten Carlberg, Polish Academy of Sciences in Olsztyn
  • Susan Coort, Maastricht University
  • Eran Elinav, Deutsches Krebsforschungs-zentrum
  • Lydia Afman, Wageningen University and Research
  • Karl-Heinz Herzig, University of Oulu
  • Rikard Landberg, Chalmers University of Technology
  • Lorraine Brennan, University College of Dublin

Finansiering

  • Horizon Europe

Periode: 2023-2027

Kontakt

Lektor Henrik Munch Roager

 

 

 

 

 

Medlemmer

Navn Titel Telefon E-mail
Adam Duun Gottlieb Videnskabelig assistent   E-mail
Ahmed Mamdouh Moustafa K Gaafar Ph.d.-stipendiat +4535327224 E-mail
Gladys Thingstrup Mathieu Ph.d.-stipendiat +4535334217 E-mail
Henrik Munch Roager Lektor - forfremmelsesprogrammet +4535324928 E-mail
Klara Nielsen Ph.d.-stipendiat +4535321549 E-mail
Malte Studnitz Jørgensen Ph.d.-stipendiat +4535328985 E-mail
Nicola Procházková Postdoc +4535320472 E-mail