Ph.d. forsvar: The biological relevance of the insulin receptor isoforms and the potential for tissue selectivity

Forside af ph.d. afhandling

Sara Gry Vienberg

Ph.d. afhandling

Det har længe været kendt at insulinreceptoren findes i to isoformer alt afhængigt af tilstedeværelsen (IR-B) eller fraværet (IR-A) af den kodende sekvens exon 11. Insulinreceptor-isoformerne har forskellig bindingsaffinitet for insulin, IGF1 og IGF2 og er endvidere vævsafhængigt udtrykt med IR-A i hjernen og IR-B i leveren, men den egentlige biologiske relevans af de to isoformer er stadig ukendt.

Denne afhandling fokuserer på karakteriseringen af den biologiske rolle af de to insulinreceptor-isoformer og hvordan forståelsen af isoformernes biologi kan udnyttes til fremtidig insulinbehandling.

Ved hjælp af adenovira og hepatocytter fra den transgene leverspecifikke insulinreceptor knockout (LIRKO) mus har vi forsøgt at karakterisere hvilken rolle isoformerne har i leverbiologi. Humane muskel- og fedtbiopsier blev anvendt for at se om ratioen af IR-A/B kunne have betydning den nedsatte insulinfølsomhed hos type 2 diabetikere, mens to IR-A/B præferentielle insulinanaloger blev undersøgt med henblik på om det var muligt at opnå vævsspecificitet.

Vores resultater indikerer, at ratioen af IR-A/B ikke associerer til nedsat insulinfølsomhed i muskler eller fedt i type 2 diabetes, men at det snarere er en general nedgang i ekspressionen af insulinreceptorer der bidrager til den nedsatte følsomhed. Endvidere tyder vores data på, at det er muligt at opnå vævsspecifikke effekter med IR-A/B præferentielle insulinanaloger alt afhængigt af vævsfordelingen af IR-A/B. Disse resultater giver håb for ny og forbedret insulinbehandling. 

2009, 115 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 71 248

Tid

Tirsdag den 10. november 2009 kl. 14.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg

Associate professor Anna Krook, Integrative Physiology Group, Physiology and Pharmacology, Karolinska Institute, Sweden

Principal Scientist Jens Rosengren Daugaard, Department of Pharmacology, Zealand Pharma A/S, Copenhagen, Denmark

Professor Erik Richter (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Jørgen Wojtaszewski, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.