Ph.d. forsvar: Regulation of Rab-GTPase activating proteins, TBC1D1 and TBC1D4

Jonas Thue Treebak

Ph.d. afhandling

En undersøgelse af de signaleringsmekanismer der er ansvarlige for insulinafhængig og -uafhængig glukoseoptagelse i væv der udtrykker GLUT4 er vigtig for at kunne forstå årsagssammenhænge i sygdomme, hvor insulinfølsomheden er nedsat. Denne afhandling beskæftiger sig med to Rab GTPase-aktiverende proteiner, TBC1D1 og TBC1D4, involveret i GLUT4 mobiliseringen til plasma membranen i både cellekulturer og intakt skeletmuskel.

Ved hjælp af transgene musemodeller har de studier, der præsenteres i denne afhandling forsøgt at undersøge hvilken rolle AMPK spiller for reguleringen af TBC1D1 og TBC1D4 i intakt skeletmuskulatur. Yderligere har vi anvendt humane forsøgsmodeller til i skeletmuskulatur at undersøge reguleringen af TBC1D4 under akut arbejde og i tiden umiddelbart efter arbejdets ophør.

Vores data støtter idéen om at TBC1D1 og TBC1D4 er substrater for mange kinaser og konvergenspunkter for insulinafhængige og -uafhængige signalveje. Udover de eksperimentelle data giver denne afhandling også en grundig gennemgang af den tilgængelige litteratur der beskriver hvordan TBC1D1 og TBC1D4 er reguleret. Til slut gives forslag til hvordan dette spændende forskningsfelt kan udvikles.

2009, 150 sider, 100,- kr.
ISBN 978 87 917 7122 4

Tid

Onsdag den 28. oktober 2009 kl. 14.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bdømmelsesudvalg

Profossor Gregory Cartee, University of Michigan, Division of Kinesiology, United States. 

Professor David Carling, Professor of Biochemistry, Imperial College, Division of Clinical Sciences, London, United Kingdom. 

Associate professor Ylva Hellsten (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science,University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Jørgen Wojtaszewski, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.